톱에 대해서 이야기하다보면 종종 나오는 용어(?) 중 하나가 '켜기'와 '자르기'라는 말입니다. 예를 들면, 톱을 구매할 때 보면 '켜기용 찾으세요? 자르기용 찾으세요?'와 같은 질문을 받는 경우 말이지요.
익숙하면서도 낯선듯한 이 두가지 용어에 대해서 간단히 이야기해보려 합니다.
켜기와 자르기를 설명하기 전에, 먼저 나무의 기본적인 구조를 살펴볼 필요가 있습니다.
가장 흔하게 사용되는 비유로 '나무는 빨대 다발이다'라고 합니다. 나무는 뿌리를 통해 흡수한 물과 영양분을 위쪽으로 공급하며 성장해 나갑니다. 물과 영양분을 운반하기 위해서, 나무는 얇고 긴 수직의 섬유조직관(Tube)들로 구성되어 있습니다. 그리고 이러한 각각의 섬유조직관들은 목질소(Lignin)라고 하는 일종의 접착제를 통해 붙어있는 형태가 나무인 것입니다.
<나무 파이버 이미지>
톱을 설명하기 위해 왜 나무의 구조를 먼저 살펴보았을까요? 길쭉한 빨대 모양을 유지하면서 빨대들을 분리시키는 것이 '켜기(Ripcut)'이고, 빨대 중간을 끊어내는 것이 '자르기(Crosscut)'이기 때문입니다.
다시 말해, 섬유조직 결(나뭇결)대로 자르면 '켜기'이고, 섬유조직 결을 끊어내는 것이 '자르기'인 것입니다. (더 단순하게 표현하자면 나무를 세로로 자르면 켜기이고, 가로로 자르면 자르기입니다.)
<나무 방향 별 이미지>
켜기는 상대적으로 약한 힘으로도 가능합니다. 통나무를 도끼로 찍으면 (도끼날이 얼마 들어가지도 않았는데) 통나무 전체가 쫘악하고 두동강나는 모습을 생각해보면 말이죠.
반면, 자르기는 수많은 (질긴)빨대다발 중간을 하나씩 다 끊어내는 것이 때문에 많은 힘이 필요합니다. 이에 따라서, 목공톱도 켜기와 자르기 각각의 작업 특성에 맞춘 형태로 발전되었습니다.
ㅇㅇㅇㅇthe rip saw is designed for cutting with the grain and cuts on the push stroke. the front face of rip teeth has an angle of 8 degrees, the back angle is 52 degrees. Rip teeth are filed straight across the face and give the appearance of a series of chisel edges.
rip teeth cut like vertical chisels. First on one side of the set small pieces of wood are cut loose across the grain and pushed out. then on the other side, the tooth following plows out a similar particle.
examination of the kerf of a rip saw in action clearly illustrates the chisel-like action with which the rip saw cuts. observe first how the rip saw cuts into the board. width of the kerf is determined by the set of the teeth, which are bent alternately to the right and left approximately 1/3 of their thickness.
when viewed for above, the teeth of a rip saw appear to form rows of chisel edges set to the right and left. Notice that they are filed straight across and are set evenly to about 1/3 the thickness of the blade.
coarse tooth saw used to make straight cuts in lumber with the grain of the wood. the teeth are in a straight line so the saw does not drift with the grain of the wood.
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ㅇㅇㅇㅇthe cross cut saw is designed for cutting across the grain and cuts on the push stroke. the front face of cross cut teeth have an angle of 15 degrees; the back angle is 45 degrees. the beveling of the edges of the teeth of about 15 degrees gives the appearance of a series of knife-like points which makes for easy identification of a cross cut saw.
the teeth firstscore the wood like p??? of two parallel knife blades as the saw is drawn across the grain. then the edges of the teeth begin paring the groove which is formed and clear the sawdust from the kerf.
Notice first the set of the teeth... the bending of the teeth to alternate sides to make the cut or kerf wider than the thickness of the saw blade. for even greater clearance, best quality saws are taper ground... thinner at the point and back than at butt and teeth. in the above illustrations of the saw cutting into wood, note the knife action, the paring action and the full cut.
Byy sighting along the top of the teeth, you will notice a "V" g**ove down which a needle will slide when the saw is properly set and filed. Look down on the teeth and notice that the teeth are set evenly about 1/4 the thickness of the balde
cross cut saws are designed for making straight cuts across the grain in wood. the teeth are sharpened at an angle and beveled to a point, allowing them to cut cleanly without splintering. teeth are in a zig-zag pattern.
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